×
caswavala
 
16 საუკეთესო კერძები მსოფლიოში, რომელიც აუცილებლად უნდა სცადოთ
სურსათის და სასმელის დაუვიწყარი და უნიკალური გამოცდილების ძიება მსოფლიოს ნებისმიერ წერტილში ასევე ტურიზმის მნიშვნელოვანი ნაწილია. ამ მისწრაფებას ხშირად უწოდებენ კვების ტურიზმს და კლასიფიცირდება მოგზაურობას პრაქტიკული ცოდნის მისაღებად. დღესდღეობით, როდესაც მოგზაურობისთვის დანიშნულების ადგილის არჩევაა, ადგილობრივი საკვები თანაბრად მოქმედებს კატეგორიებთან, როგორიცაა საცხოვრებელი პირობები და პეიზაჟები. ისევე, როგორც აქ არის საუკეთესო სასტუმროების დასასვენებლად და საუკეთესო ადგილები დასათვალიერებლად, ასევე უნდა არსებობდეს კერძების სია, რათა გაუადვილოს მსოფლიოში საუკეთესო კერძების პოვნა. საკვების და სასმელის შეფასებისას, შედეგები შეიძლება ძალიან სუბიექტური იყოს, რადგან თითოეულ ადამიანს განსხვავებული გემოვნება აქვს. აგრეთვე იხილე: პლანეტის ყველაზე იდუმალი ადგილების ტოპ 10 ამასთან, აქ არის მსოფლიოში საუკეთესო კერძების სია, რომლებიც შედგენილია ექსპერტებისა და მოგზაურთათვის. მზად ხარ? საჭმელამდე დაიხარე! 1. სუში, იაპონია (სუში) ამზადებენ ძმარიში მარინირებული ბრინჯისგან და მრავალფეროვან ინგრედიენტებს, მათ შორის ზღვის პროდუქტებს, ბოსტნეულს და ზოგჯერ ხილს. სუში საუკეთესოდ მიირთვით wasabi, მწნილი კოჭა და სოიოს სოუსით. სუში იაპონია ამ კერძისთვის პოპულარული გვერდითი კერძი არის დეიკონის რადიშ. თევზის ტიპი განსაზღვრავს სუშის გემოს, მაგრამ ძმარიში ბრინჯი აძლევს კერძს ზოგადად მჟავე გემოს. თუნას, გველგესლასა და ორაგულს აქვს მსუბუქი გემო, ხოლო რგოლის რვაფეხა, როგორც წესი, აქვს გამოხატული გემო. 2. რენდაგი, ინდონეზია (რენდაგი) რენდანგი, რომელსაც ხშირად უწოდებენ "მსოფლიოს უგემრიელეს კერძს", მზადდება ძროხის ქოქოსის რძით და შერჩეული სანელებლების ნაზავით, მათ შორის კურკუმა, ნიორი, ლიმნის ბალახი, კოჭა, ჩილი და გალანგა. შემდეგ კერძი ჩაშუშულია რამდენიმე საათის განმავლობაში, აძლევს მას დელიკატურ ტექსტურას და ეგზოტიკურ არომატს. რენდაგი, ინდონეზია გემოვნების აფეთქება, რა თქმა უნდა, არის ერთ-ერთი მიზეზი, რის გამოც ამ კერძს მთელ მსოფლიოში ასე უყვარს. მისი მარტივი სამზარეულოს მეთოდის წყალობით, ამ კერძს ხშირად ემსახურება ცერემონიებში ან ახალი ჩამოსვლის საპატივსაცემოდ. 3. რამენი, იაპონია (რამენი) მაშინაც კი, თუ თქვენ არ სცადეთ ეს კერძი, თქვენს ცხოვრებაში ერთხელ მაინც მოისმინეთ რამინის შესახებ. თუმცა, ეს არ არის დაფასოებული მყისიერი noodles. რამენი არის იაპონური კერძი ხორბლის ნედლეულით, რომელსაც ბულიონში და ბოსტნეულთან ერთად მიირთმევენ.  ] რამენ იაპონია რამენი მოდის რამდენიმე არომატში, ქონდარიდან პიკანტამდე, ბულიონიდან გამომდინარე. იაპონიის თითოეულ რეგიონს აქვს კერძის საკუთარი ვერსია. Tonkotsu, პოპულარული ramen სტილი, მოიცავს ღორის ძვლის ბულიონს და miso ramen, ჰოკაიდოში შექმნილ კიდევ ერთ პოპულარულ კერძს. 4. ტომ იამ გონგი, ტაილანდი არაჟანი ცხელი ტაილანდური სუპის ტომ იამ გუნგისთან ერთად მოხარშული shrimp ერთად ბევრი ჯანსაღი მწვანილი და სანელებლები (lemongrass, ცაცხვი, Kaffir ლიმონის ფოთლები, galangal და წითელი chili წიწაკა). ტომ იამ გოგონი წვნიანს აქვს ყველანაირი არომატი - ეს არის ცხარე და მჟავე, მარილიანი და ტკბილი. გარდა ამისა, წვნიანი შეიძლება sprinkled ერთად ქოქოსის რძე და ნაღები. კერძი მთელ ტაილანდში საყვარელი საკვებია. 5. ქაბაბი, თურქეთი (ქაბაბი) ქაბაბი, რომელიც პოპულარობით სარგებლობს შუა აღმოსავლეთში, მიესალმა თურქეთიდან. კერძი შედგება minced ხორცი ან ზღვის პროდუქტები, ზოგიერთ შემთხვევაში ხილი და ბოსტნეული, და მოხარშული on spit მაღალ ცეცხლზე, ისევე როგორც მწვადი გრილზე. ქაბაბი, თურქეთი ქაბაბი მზადდება სხვადასხვა ინგრედიენტის გამოყენებით, მათ შორის ნიორი, შავი პილპილი და მცენარეული ზეთი. როგორც წესი, ცხვრის ყველაზე ხშირად იყენებენ ქაბაბში. სხვა რეცეპტებში შედის ძროხის, თხა, თევზი და ქათამი. ამ კერძს აქვს იდეალური კომბინაცია გემოვნებით და შეიძლება განსხვავდებოდეს ცხარედან პიკანტურით. 6. Fo, ვიეტნამი (Pho) მარტივი, მაგრამ წარმოუდგენლად გემრიელი კერძი. Fo არის ვიეტნამური კერძი ბრინჯის noodles და ხორცი (ჩვეულებრივ, ძროხის ან ქათმის), რომელსაც ემსახურება ბულიონი და sprinkled ერთად მწვანილი. ფიო, ვიეტნამი კერძი აქვს შესანიშნავი არომატი, რომელიც დიდი ხნის განმავლობაში შეჭამს საჭმლის თავში. Fo არის პოპულარული ქუჩის დელიკატესი, სურნელოვანი, მაგრამ გაწონასწორებული. შესანიშნავი კვება ზამთრის საღამოსთვის. თქვენ და ეს კერძი ალბათ ერთმანეთისთვის მზადდება. 7. პეკინის იხვი, ჩინეთი (პეკინის იხვი) ამ კერძისთვის იხვები გამოირჩევიან და კლავდნენ 60 დღის შემდეგ, სეზონურად, შემდეგ კი დახურულ ღუმელში. ეს ხორცს აძლევს მყიფე და მშვენიერ ტექსტურას. კერძს ემსახურება კიტრი, მწვანე ხახვი და ტკბილი ლობიოს სოუსი. პეკინის იხვი, ჩინეთი კერძი ვიზიტორების წინ იჭრება, შემდეგ კი სამ ნაწილად ემსახურება - ჯერ შაქრით და ნივრის სოუსით, შემდეგ კი ბლინებით. იხვის ბოლო ნაწილს ბულიონი ემსახურება. გემო ისეთი გემრიელია, რომ ამ კერძის შემდეგ აღარ მოინდომებთ სხვა გზით მოხარშული იხვის ხორცის ჭამა. 8. პაელა, ესპანეთი (Paella) პაელას ფესვები აქვს ესპანეთში ვალენსიაში. ეს არის უძველესი კერძი, განახლებული თანამედროვე სტილით. პაელას გასაკეთებლად მრავალი გზა არსებობს - ორიგინალური რეცეპტი მოიცავს თეთრ ბრინჯს მწვანე ლობიოთი, ხორცით (კურდღელი ან ქათამი, ზოგჯერ იხვი), კაროლინის ლობიო, ლოკოკინები და სუნელები, როგორიცაა როზმარინი. პაელა, ესპანეთი რეცეპტები შეიძლება მოხვდეს აგრეთვე მათი მოსავლის პერიოდში. კერძი ზეითუნის ზეთში მომზადების წყალობით სავსეა არომატებით. 9. ხორცი და თირკმლის ღვეზელი, ინგლისი (სტეიკი და თირკმლის ღვეზელი) ბრიტანელებს უყვართ თავიანთი ნამცხვრები და რატომ არ უყვართ ისინი? ხორცი და თირკმლის ღვეზელი არის ქონდარი ღვეზელი, რომელიც ივსება გახეხილი საქონლის ხორცით, თირკმელებით (ხშირად ცხვრის, საქონლის ხორცი ან ღორის ხორცი), გურული და შემწვარი ხახვი. ეს არის ბრიტანული სამზარეულოსა და კულტურის სამაგალითო კერძი. სტეიკი და თირკმლის ღვეზელი გრავი შედგება ale, ძროხის ბულიონის და სიმინდის სახამებლისგან. სპეციალური ნამცხვრის მომზადებისთვის მზადდება ღვეზელი, ხშირად ფხვიერი, ცხელ წყალზე ან შუშხუნაზე. მიუხედავად იმისა, რომ კერძი საკმაოდ ძვირია, ღირს ერთხელ მაინც სცადოთ, თუნდაც არ იყოთ ღვეზელების გულშემატკივარი. 10. აფფელსტრუდელი, ავსტრია (Apfelstrudel) Apfelstrudel, უკეთესად ცნობილი, როგორც ვაშლის სტრიდელი, არის პოპულარული საკონდიტრო ავსტრია და ევროპის სხვა ნაწილები. კერძი შედგება ოვალური საკონდიტრო ნაწილისგან სტუდელისგან, უგემრიელესი ვაშლის შევსებით. ვაშლის შევსება მზადდება გახეხილი ვაშლის, დარიჩინის, შაქრის, პურის ნაყარისა და ქიშმიშისგან. ვაშლის strudel ამ დელიკატს საუკეთესოდ მიირთმევს ვანილის ნაყინი და whipped კრემი. შეგიძლიათ ექსპერიმენტი გააკეთოთ ვანილის სოუსით, ნაყინის ნაცვლად და კრემის ნაცვლად, გამოიყენოთ ახალი გემოვნება. Apfelstrudel- ს შეგიძლიათ მიირთვათ წელიწადის ნებისმიერ დროს ყავა, ჩაი ან თუნდაც შამპანური, და მისი ადვილად ნახვა შეგიძლიათ ვენის კაფეებში. 11. Pad ტაილანდი, ტაილანდი (Pad Thai) Pad Thai არის ტაილანდის ქუჩის მოვაჭრეთა ხშირი კერძი. ამ შემწვარი ბრინჯის noodle კერძი მზადდება შემწვარი ნუშით კვერცხებით და ტოფუით. ამ კერძის გემოვნებას ხაზს ვუსვამთ თამარინდის რბილობიან სოუსების უნიკალურ ნაზავს, ხმელ კანზე და თევზის სოუსს ნივრით და წითელი ჩილით. ტაი ტაილანდი, ტაილანდი კერძი ემსახურება მოხალული არაქისის და კირის ნაჭრებით. შეიძლება გამოყენებულ იქნას დამატებითი ინგრედიენტები, როგორიცაა რადიშ, ლობიოს ყლორტები და სხვა ბოსტნეული. Pad Thai- ს ასევე აქვს ვეგეტარიანული ვერსია, რომელიც თევზის ნაცვლად სოიოს სოუსით ამზადებენ და ხორცს არ იყენებენ. 12. გულაში, უნგრეთი (Goulash) გულაშის ღუმელი - ყველაზე პოპულარული კერძი შუა ევროპაში, წარმოიშვა უნგრეთში მე -XNUMX საუკუნის დასაწყისში. კერძის მთავარი ინგრედიენტებია სანელებლები, განსაკუთრებით პაპრიკა. გულაშ ამზადებენ ძროხის, ღორის, ხბოს ან ცხვრისგან. ხორცი დაჭერით ნაჭრებად და ნაზად სუნელდება მარილით. შემდეგ იგი ზეთით არის გახეხილი და დაჭრილი ხახვებით გახეხილია. გულაში კერძი მოხარშულია დაბალ სითბოზე, პაპრიკის დამატების შემდეგ. გულაშს მიირთმევენ სხვადასხვა ბოსტნეულით, მათ შორის სტაფილო, ოხრახუში, ნიახური და კარტოფილი. კარტოფილს ასევე ემატება კერძი, რათა ის სქელი იყოს (სახამებლის გამო). კერძი წარმოადგენს უნგრეთის სიმბოლოს, ისევე როგორც ერთ – ერთ ნაციონალურ კერძს. 13. Lasagna, იტალია Lasagna, და არა პიცა, იყო ახალი საუკეთესო პოპულარობის გამო "მსოფლიოში საუკეთესო კერძები" სიაში. ეს მაკარონის ერთ-ერთი უძველესი სახეობაა, მაგრამ ლაზაგანი პოპულარული გახდა მხოლოდ ჩვენს დროში. თავად ინგრედიენტები მადისაღმძვრელად ჟღერს - ხორცი, მაკარონი, ბოსტნეული, ტომატის სოუსი და უამრავი ყველი. Lasagna- ს უყვარს ყველა ასაკის ადამიანი და არის შესანიშნავი კერძი ნებისმიერი შემთხვევისთვის ან სადღესასწაულო დღესასწაულისთვის. Lasagna, იტალია 14. კიმჩი, კორეა (კიმჩი) კიმჩი არის კორეული მთავარი კერძი, რომელიც დამზადებულია მწნილი ბოსტნეულისგან, როგორიცაა კორეული რადიშ და კომბოსტო, სუნელებით, როგორიცაა ნიორი, მიწის ჩილი, მწვანე ხახვი და ჯანჯაფილი. არსებობს უამრავი ინგრედიენტისგან დამზადებული კიმჩის უზარმაზარი მრავალფეროვნება, რომელსაც კორეაში, უმეტეს რესტორანში, საჭმლის საჭმელად თითქმის უფასოდ იყენებენ.  კიმჩი, კორეა ყველას მოსწონს კერძი, განსაკუთრებით მათ, ვისაც უყვარს ჯანმრთელობის დაცვა - კიმჩი აქვს მაღალი ბოჭკოვანი და ვიტამინ C, ასევე დაბალი კალორიული შემცველობა. ქიმჩს შესამჩნევი მჟავე გემო აქვს ფერმენტაციის გამო. სხვა არომატული ნოტები, როგორიცაა სანელებლები და umi, ასევე არსებობს. 15. ფრიდ ქათამი, აშშ (ფრიდ ქათამი) ხრაშუნა გარეთ და წვნიანი შიგნით შემწვარი ქათამი, როგორც ეს სახელწოდება გულისხმობს, არის კერძი, რომელიც შედგება ძლიერ შემწვარი ქათმის ნაჭრებისგან, რაც მათ ხასხასებს აძლევს. შემდეგ ქათამი სუნელდება მწვანილითა და სანელებლებით, უფრო მკვეთრი ხდება უკეთესი. შემწვარი ქათამი ფქვილი ბევრს იყენებენ ქერქის გასქელებაზე. კერძი პირველად მომზადდა 1830-იან წლებში, დანარჩენი თქვენ იცით. ფრიდ ქათამი პრაქტიკულად საყვარელი საკვებია შეერთებულ შტატებში. ჩვენი კერძი პოპულარულია მთელ მსოფლიოში. 16. დოსა, ინდოეთი (დოსა) ინდოეთმა უდიდესი წვლილი შეიტანა მსოფლიო კულინარიაში, და დოსა საუკეთესო კერძია ამის გამოსაჩენად. ზოგადად, დოსა არის ბლინი ტიპის, რომელიც დამზადებულია მწნილი ბრინჯის ცომისგან. კერძი კრეპს ჰგავს, ხოლო ძირითადი ინგრედიენტებია ლობიო და ბრინჯი. დოზა ინდოეთი ადრე, დოსა მხოლოდ სამხრეთ ინდოეთსა და შრი ლანკაში მზადდებოდა, მაგრამ ახლა ეს კერძი ცნობილია ინდოეთში და მთელ მსოფლიოში. კერძი ჩვეულებრივ ივსება სხვადასხვა ფითხით, მაგალითად, კარტოფილით. დოსას ემსახურებიან ჭაჭნი და სამბორი (ბოსტნეულის ღერო). იმისდა მიუხედავად, ხართ თუ არა საკვები დახვეწილი გემოთი ადამიანი, ან გსურთ თუ არა ცხოვრებით დატკბეთ პირის ღრუ წყლის ჭურჭლის წყალობით, ნამდვილად ღირს ოკეანეების გადაკვეთა ამ წარმოუდგენელი კერძებისთვის მთელ მსოფლიოში.

სტატიის ავტორი:

2022-01-20

სრულად ნახვა
ხინკალი 
10 საუკეთესო ქართული კერძი რომელსაც ვერ დაივიწყებ
საქართველო ცნობილია გემრიელი საჭმლით. საქართველოში მოგზაურობისას შეამჩნევთ, რომ გემო და არომატი განსხვავდება. საქართველოს ყველა რეგიონს ტრადიციული კერძის საკუთარი ვარიანტი აქვს.  ქართული საჭმელი ნებისმიერი გემოვნების ადამიანისთვისაა მისაღები. არ აქვს იმას მნიშვნელობა ჭამთ თუ არა ხორცს, მშიერი არ დარჩები. ვეგეტარიანელებსაც უამრავი გემრიელი ქართული კერძის გასინჯვა შეუძლიათ.  აქაა ჩვენი ათეული აუცილებლად გასასინჯი ქართული კერძებისა, რომლის გემო არ დაგავიწყდებათ და ადვილად იპოვით ნებისმიერ ქართულ რესტორანში.   1. ხინკალი პირველი მათგანი ხინკალია, რომელიც წარმოიშვა საქართველოს მთიან რეგიონში. ხინკალი გავს ცომის გუფთას, რომელშიც გვხვდება ან ხორცი, ან ყველი, ან კარტოფილი,ან სოკო. ყველაზე გავრცელებული ვარიანტი ხორცით კეთდება. კარგ ხინკალს შიგნით უნდა ჰქონდეს წვენი. ხინკალს ჭამენ ხელებით, პირველ რიგში პატარაზე უნდა მოკბიჩოთ ცომი და მოხვრიპოთ წვენი, შემდეგ კი შეჭამოთ. ხინკალს გემოვნების მიხედვით ამატებენ შავ პილპილს, ან ძმარს.       2. ხაჭაპური ხაჭაპური ტრადიციული ქართული საჭმელია, რომელიც არის იდიალური თან წასაღებად. ის შედგება სპეციალურად მომზადებული ცომისა და ყველისგან. ზოგი მას პიცასთან აკავშირებს, მაგრამ ხაჭაპურს არ აქვს დამატებითი ელემენტები და არც ისეთი კომპლექსურია, როგორც პიცა. ხაჭაპურის მრავალი სახეობა არსებობს. ჩვენ ათეულში რეკომენდაციას ვუწევთ გემის ფორმიან აჭარულ ხაჭაპურს.   3. ფხალი ფხალი ქართული ტრადიციული კერძია. მისი ყველაზე გავრცელებული ვარიანტი კეთდება ისპანახისგან და ჭარხლისგან. ფხალი აუცილებლად გასასინჯი კერძების სიაშია ვეგეტარიანელებისთვის. ფხალი ცივი აპეტაიზერია,  შედგება დაკეპილი ბოსტნეულისგან, რომელიც შეზავებული ნიგვზით, მწვანილით, ხახვითა და ნივრით.   4. საცივი საცივი კიდევ ერთი ქართული ცივი კერძია, რომელიც უნდა გასინჯოთ. ესაა ნიგვზის სოუსი, რომელშიც შეიძლება იდოს ინდაური, ქათამი ან თევზი. საცივს ტრადიციულად საახალწლო სუფრაზე მიირთმევენ.       5. ელარჯი ელარჯი სამეგრელოს რეგიონის მადისაღმძვრელი კერძია, რომელიც ჭკუიდან გადაგიყვანს. ის შედგება უხეშად დაფქული სიმინდის ფქვილისა და ყველისგან, რომლებიც ერთად იხარშება. ელარჯი ითვლებოდა საპატიო სტუმრისთვის მისართმევ კერძად.       6. ნიგვზიანი ბადრიჯნის ხვეულა  ნიგვზიანი ბადრიჯანი კიდევ ერთი ცივი აპეტაიზერია. ის არის ვეგეტარიანული საჭმელი და ხშირად ფხალთან ერთად მიართმევენ სუფრაზე. ნიგვზიანი ბადრიჯნის ხვეულა კეთდება შემწვარი ბადრიჯნისგან და შეზავებული ნიგვზისგან, რომლებიც გადახვეულია ერთად.   7. ჩაქაფული ჩაქაფული კიდევ ერთი მადისაღმძვრელი ქართული კერძია, რომლის გემოსაც ვერ დაივიწყებთ. ის ტრადიციულად კეთდება ცხვრის ხორცისგან, ტარხუნისგან, ტყემლისგან, მშრალი თეთრი ღვინისგან, მწვანილებისა და ნივრისგან.        8. ჩიხირთმა ჩიხირთმა გემრიელი ქართული წვნიანია, რომელიც მიიჩნევა პახმელიის წამლად. მთავარი ინგრედიენტი არის ქათამი, ძმართან, კვერცხთან და ნიორთან ერთად.   9. ხარჩო კერძი, რომლსაც ასევე ვერ დაივიწყებ ხარჩოა, ტრადიციული ქართული წვნიანი. მთავარი ინგრედიენტებით: ძროხის ხორცი,ბრინჯი,ტყემალი. &

სტატიის ავტორი:

2022-01-20

სრულად ნახვა